תפריט
כפתור ימני - חנות כפתור אמצעי - אפליקציה שמאלי - מנויים
כפתור ימני - חנות כפתור אמצעי - אפליקציה שמאלי - מנויים

מכוונות גבוה: פרויקט הנערות של מכבי

לפני 4 שנים, אחרי תקופת בצורת ארוכה, קם לחיים מיזם חדש במחלקת הנוער. כיום זוהי הצלחה מסחררת. שיחה עם ההנהלה, מאמנת, אבא מרוצה ושחקנית מדור העתיד

08/03/2022
ראשי · נוער · מכוונות גבוה: פרויקט הנערות של מכבי
מאת: דניאל שחק

פרח שמחכה על השולחן או סמס למבצע בחנות הסבונים בקניון הם לא המטרה לשמה נקבע יום האישה הבין-לאומי. זהו מועד שמשמש כתזכורת לפערים שיש לסגור. למה שעוד עלינו לתקן, לבנות ולשפר. השנים האחרונות במועדון הכדורסל מכבי תל אביב מאופיינות בעשייה בתחום הזה. לא רק ברכה מחויכת או פוסט באינסטגרם, אלא התקדמות אמיתית. למען כולנו. 


"לאורך השנים מנכ"ל מחלקת הנוער אלון בן זקן חלם לפתוח מחלקת נערות. לאחר שקיבל את ברכת ראשי מכבי תל אביב ועיריית תל אביב לצאת לדרך, הוא בעצם חיפש פרויקטורית למועדון והביא אותי", מספרת שירי גולד, מנהלת מחלקת הנערות ובעצמה כדורסלנית לשעבר. "קיבלנו החלטה להתחיל את הפירמידה מהבסיס ובכל שנה להתקדם איתה למעלה מבחינה כמותית וגם להתמקצע בכל גיל. נכנסנו לשנה הרביעית של המחלקה, שכיום כוללת גם קבוצת נערות. מ-2022 יש לנו שחקניות מכתות א' עד כתה ט' הכוללות בית ספר לכדורסל וחמש קבוצות ליגה לילדות ולנערות. ההורים מאוד משמעותיים בתהליך. התמיכה והמעורבות שלהם משמעותיות עבור ההתמדה של הבנות שלהם ואני מודה על כל יום שהורה בוחר לשלוח את בתו לקבוצת כדורסל, כי אני יודעת שעשו עבורה את הבחירה הנכונה".

אלון בן זקן, הרבה שנים לא היו קבוצות נשים וילדות במכבי. למה החלטת להשקיע זמן ומשאבים בפתיחת הקבוצות לנערות? 
"בעבר ניהלתי את מכבי בנות אשדוד ועשינו הצלחה גדולה בתקופה קצרה, גם בכמות הילדות, גם הנערות וגם בנושא הבוגרות. כשהגעתי למכבי ת"א, לא היו בנות בבית הספר לכדורסל. היה איזה סטטוס קוו בעיריית תל אביב שמי שמתעסק בכדורסל בנות זה אליצור ובני יהודה ואני מהרגע הראשון התעקשתי שאני רוצה לפתוח חוגים. אחרי שלוש שנים עלה לי רעיון להגיש לעיריה פרויקט משותף ולרתום אותם לסיפור. להפתעתי, זה קרה והם הסכימו להיות שותפים לפרויקט הזה, להקצות מושבים ואולמות וככה התחלנו. לי זה היה חשוב מאוד לשתף ולהראות בנות שעוסקות בספורט, זה קהל יעד שלא היה במכבי. וקהל יעד חשוב". 



"השקענו המון משאבים כי ידענו שבשלב הראשון הפרויקט הזה יהיה גרעוני מבחינה תקציבית. הבאנו מנהלת מחלקה ברמה גבוהה מאוד, הבאנו מאמנות וסבסדנו חלק מסוים מתשלום השחקניות על מנת להריץ את הפרויקט", מספר בן זקן על ההשקעה. "לאט לאט ראינו נקודת אור וזה מראה שהפרויקט בכיוון הנכון". 

"הורים שתומכים בשחקנית צעירה בעצם נותנים לה כלי מאוד משמעותי להיות אישה משפיעה ומנהיגה"


"התרומה המרכזית עבור כל ילדה צעירה שרוצה להיות שחקנית במכבי תל אביב היא קודם כל ההשתייכות למותג ולמועדון. זה כבוד גדול ונותן מוטיבציה פנימית לכל ילדה ולכל ילד", מדגישה גולד. "מעבר לזה, התרומה של ספורט קבוצתי בתוך מועדון מסודר זו מתנה לחיים. מבחינתי, בתור מי שהייתה כדורסלנית בליגת העל ובנבחרת ישראל והתחילה כילדה צעירה, אני יודעת שלהיות חלק מקבוצה זה מה שיבנה את הילדות האלה להיות נשים בוגרות וערכיות". ולתפישה הזאת יש הוכחות בשטח.

מחקר שנערך עבור מיזם הספורטאיות בעסקים של ענקית החשבונאות "ארנסט יאנג" קובע כי 94% מהמנהיגות והדרג הגבוה של מנהלות בעולם לקחו חלק בספורט קבוצתי בצעירותן. על פי הממצאים, שפורסמו בספטמבר 2020, יש למנהלות עם עבר ספורטיבי יתרונות בסביבה תחרותית בזכות נחישות, הבנת התפקוד בצוות ומוסר עבודה גבוה. 


(שירי גולד, מנהלת מחלקת הנערות)

"מבחינתי, כל ילדה שמצטרפת למכבי תל אביב ועושה את כל התהליך - עם כל הקשיים, ההצלחות וההנאות, האכזבות, הפציעות והוויתורים, בעצם נותנת לעצמה מתנה. מבחינתי, היא הולכת להיות ממנהיגות העתיד של מדינת ישראל", מבהירה שירי גולד. "היא תצמח להיות אישה בוגרת, מנהיגה שתוכל להשפיע לטובה במדינת ישראל. הספורט הקבוצתי הוא כלי לחיים וההורים שלה שתומכים בה בעצם נותנים לה כלי מאוד משמעותי להיות אישה משפיעה ומנהיגה במדינת ישראל".

"לראייתי, התרומה הכי חשובה זה שאנחנו רואים ילדות ונערות עוסקות בספורט, מתחברות לאורח חיים בריא, עושות פעילות ולא רק יושבות מול המסך", מוסיף בן זקן. "זה משהו שמחזק אותן, לחיים בכלל ולנושא הגופני בפרט. הבנות אצלנו מקבלות אימון אתלטיקה, אז החיבור לשמירה על הגוף ולאורח חיים בריא חשוב. מבחינה פיזיולוגית, אנחנו יודעים שגם הגוף משתנה בצורה מסוימת בגיל ההתבגרות, אז זה נותן להן המון מודעות לשמירה על הגוף. כמובן שאנחנו גם רואים כמה שחקניות שיוכלו לשחק בליגת העל ובליגה הלאומית בשנים הקרובות".


(אלון בן זקן, מנכ"ל מחלקת הנוער)

כוח נשי גם על הקווים 

במסגרת הקמת המחלקה הצטרפו למכבי גם שלוש מאמנות כדורסל. "אני מאמנת מגיל 15", מספרת אביה בן מרגי (31), שמדריכה את קבוצות נערות ב' וילדות א'. "אימנתי וניהלתי במחלקת הנערות של אליצור חולון בתחילת הדרך, שם גם שיחקתי בתור ילדה. אחרי 12 שנים בחולון עברתי לרעננה ובשלוש השנים האחרונות אני במקום הכי טוב שיכולתי לבחור לעצמי, מכבי תל אביב. במחלקה עובדות גם עדי תמרוב, שמאמנת זו השנה השניה את קבוצת הקטסל א' שלנו, ואלמוג ספיר, שהצטרפה אלינו השנה ומאמנת את קבוצות קטסל ב' וילדות ב'. עדי בת 26, גדלה בכפר סבא, אימנה שם וברמת השרון. גם אלמוג בת 26, גדלה בגליל ואימנה בנתניה. שתיהן סטודנטיות לחינוך גופני, אלמוג בווינגייט ועדי בסמינר הקיבוצים".

"אצלנו במכבי זה לא מוזר בנוף בשום צורה שמאמנת תדריך בנים או מאמן יאמן בנות, להיפך", מספרת אביה בן מרגי. "בכל פרויקט או מחנה אימונים שמתאפשר לי, אני שמחה לעבוד גם עם הבנים במחלקה ונהנית שהשחקניות שלי חוות סוגים שונים של מאמנים".

יש יתרונות לשיבוץ מאמנת בקבוצת נערות?   
"אין לי ספק שהעובדה שעברתי את הדרך שהן עוברות גורמת לי להבין אותן בצורה טובה יותר, בעיקר ברגעים הפחות פשוטים שהן חוות במסלול שהן בחרו", משיבה בן מרגי. "יש לא מעט קשיים, אבל הן פייטריות אמיתיות".



"אני חושב שהעסקה של מאמנות היא חשובה מאוד. החיבור של המאמנות לבנות הצעירות הוא מאוד חשוב, מאוד מזדהה. לא תמיד מאמנים יכולים להעביר את המסר לילדות שבאות לשחק כדורסל בגיל קטסל או נערות כמו מאמנת שעבדה כמה שנים עם בנות", מתאר אלון בן זקן כיצד הוא רואה את הדברים מהצד. "יש יותר רגישות, יש יותר הבנה. לכן אנחנו מאוד בעד שיגיעו כמה שיותר מאמנות – לאו דווקא לבנות, הן יכולות לאמן גם בנים. אני חושב שזה יתרון מסוים שמאמנת יודעת לזהות רגישות או משבר אצל ילדה, להבין אותה ולתת לה טיפים טובים וחיוביים".

"הקבוצה היא כמו המשפחה השניה שלי. מהר מאוד התחברתי לחברות בקבוצה"


"הכדורסל מהווה עבורי מסגרת ספורטיבית וחברתית חשובה שעומדת במרכז החיים שלי", מבהירה יעל ליפוביץ (14), שחקנית ילדות א' ונערות ב'. "אני קודם כל אוהבת את המשחק עצמו. מעבר לזה, אני אוהבת להיות חלק מקבוצה ולהרגיש את תחושת השייכות. אני שמחה שפגשתי חברות מבתי ספר ואיזורים אחרים שאיתן נוצרו לי קשרים קרובים. אני גם מרגישה שמהצוות המקצועי, שירי ובעיקר אביה, נותנות לי מעצמן, תורמות לי מקצועית ותומכות בי אישית, גם מעבר לכדורסל עצמו".

"התחלתי לשחק כדורסל בגיל חמש בבית הספר לכדורסל בבי"ס אלחריזי. כילדה קטנה היה לי ברור שאשחק כדורסל כמו אחי ואחותי הגדולים. גם היה לי ברור שאני אשחק במכבי תל אביב, כל המשפחה אוהדת את הקבוצה", מספרת יעל, שכבר הספיקה לעבור מסע משלה בענף. "לאחר מספר שנים נאלצתי לעזוב את האגודה כדי לשחק בליגת בנות ועברתי לרמת השרון, שם שיחקתי שלוש שנים. בשנה הראשונה עוד הצלחתי לשלב אימון אחד בשבוע עם הבנים במכבי. לאחר שהוקמה קבוצת בנות במכבי ת"א שהתאימה לגיל שלי, עברתי חזרה לקבוצה עם המאמנת אביה".

גיבוי מהבית

"אנחנו כמשפחה רואים בספורט ערך חשוב ומשמעותי בחיינו", מסביר אלון ליפוביץ, אבא של יעל. "גם אני כילד וכנער שיחקתי כדורסל במכבי תל אביב. עד היום אני עוסק בענפי ספורט שונים, כמובן באופן חובבני. גם אורלי, אמא של יעל, עסקה בספורט תחרותי בילדותה ואף הייתה אלופת ישראל בג'ודו, כאשר גם אביה, סבא של יעל, עסק בספורט באופן חובבני ומקצועי וטיפח נוער בסיכון דרך הספורט. הענף המוביל במשפחה הוא כדורסל ואנחנו שמחים שגם יעלי הולכת ומתמקצעת בדרך זו".


(אביה בן מרגי עם יעל ואלון ליפוביץ)

בתור אבא, במה אתה רואה שמתבטאת אצלה המסגרת של הכדורסל והחברה?
"אני רואה שמסגרת הכדורסל תופסת אצל יעל מקום חשוב בחיים. ראשית, מרבית זמנה הפנוי מוקדש לאימוני הכדורסל, במשך כמעט כל ימות השבוע. היא משחקת בשתי קבוצות. שנית, חברותיה לקבוצה הפכו להיות חברות קרובות. ככה עיקר חייה החברתיים נסוב סביב חברותיה לקבוצה, במפגשים חברתיים מעבר לשעות האימונים, בילויים בסופי שבוע,  עזרה הדדית זו לזו ויחסי חברות קרובים. אני מרגיש שהמסגרת הספורטיבית מנחילה אצל יעל ערכים חשובים כגון נחישות, התמדה, עצמאות, התמודדות עם קשיים ואתגרים, עמידה בזמנים, ניהול זמן ועוד כישורים שאין לי ספק שיסייעו לה בעתיד בכל אשר תפנה". 

"הקבוצה היא כמו המשפחה השניה שלי", מסכימה יעל. "מהר מאוד התחברתי לחברות בקבוצה. הכדורסל מעסיק אותי ברוב שעות היום שלי. גם כשאני לא באימונים, אפשר למצוא אותי לרוב עם חברות מהקבוצה. ברמה המקצועית, אני חושבת שבמכבי עשיתי קפיצה גדולה ברמת הכדורסל שלי, הרבה בזכות אביה המאמנת שלי. היא נותנת לי תמיכה ומכוונת אותי, הן מבחינה מקצועית והן מבחינה אישית".

"יש לנו הרבה פעילויות העשרה גם מעבר לכדורסל, כולל התנדבויות חברתיות", ממשיכה השחקנית הצעירה. "אנחנו מרגישות שכל המחלקה בראשות שירי עושות הכל כדי שנקבל את כל התמיכה והעזרה שאנחנו צריכות". 

"כל ילדה שאוהבת ספורט, כדורסל ומתחברת למכבי תל אביב, מוזמנת להצטרף"


"אני רוצה להודות לאביה, המאמנת של יעל, שמנחילה לה ערכים ומהווה עבורה דמות חינוכית ומנטורית לחיים", אומר אלון ליפוביץ בגילוי לב, ומוסיף: "תודה גם לשירי, שתומכת בבנות ודואגת להעניק להן את המסגרת והתמיכה הטובה ביותר האפשרית -  ממתקני האימונים, דרך שילוב הרצאות והעשרה, ארגון פעילויות חברתיות ויצירת מעטפת תומכת".



אביה, מה השיעורים לחיים שהכי חשובים לך להעביר לשחקנית? 
"וואו, אחרי כל כך הרבה שנים אני אבחר שלושה דברים עיקריים שמבחינתי הם הבסיס לכל שחקנית ששיחקה או משחקת אצלי. 
1. משפחה לפני הכל! תמיד לזכור מאיפה הגעת, לכבד ולהעריך את ההשקעה של ההורים, שלא מובנת מאליה. התמיכה היא חלק בלתי נפרד מההצלחה שלהן. 
2. להבין שיש הבדל עצום בין אוסף שחקניות לקבוצה. לשמר את ה'ביחד', להציב מטרות גבוהות, לדרוש מעצמן תמיד את הכי טוב ולהסתער על זה בכל הכוח. 
3. להאמין בעצמן, לא לחפש תירוצים של "למה לא" ולהוכיח למה כן. לעבוד קשה, להיות מקצועניות בהתנהלות גם מחוץ למגרש, זה יעזור להן בכל תחום בחיים".

מבט לעתיד 

"התכנון שלנו הוא להתחיל מלמטה, עם הבסיס. לא קפצנו מיד לקבוצת בוגרות, רצינו לבנות פירמידה יציבה של בית ספר לכדורסל ואחר כך קבוצות ליגה בכל שכבת גיל. להבדיל ממועדונים אחרים, כל קבוצה אצלנו בנויה משכבת גיל הומוגנית ללא בנות שמשחקות עם שחקניות גדולות מהן", מפרט מנכ"ל מחלקת הנוער אלון בן זקן. "זה חשוב לי מאוד על מנת לבנות בסיס יציב והמשכיות. הבנות האלה יגדלו והכוונה היא להמשיך איתן הלאה. לייצר בשלב מסוים קבוצת בוגרות ושהן יגיעו אליה. להתקדם, אולי לעלות ליגות. אם זה יצליח, אולי בעוד כמה שנים תהיה קבוצה של מכבי תל אביב בליגת העל לנשים. זו לא ה-מטרה, אבל יכול להיות שבעתיד זה יהיה יעד, אם נצליח לשמר את השחקניות לגילים הבאים". 



שירי, קיים תכנון להקים קבוצות נוספות? 
"בהחלט, אנחנו לא עוצרות כאן. קיים תכנון גם להמשיך להרחיב את בסיס הפירמידה בבית הספר לכדורסל בגילים הצעירים כדי להגיע לכמה שיותר ילדות מהעיר תל אביב והסביבה. כמובן, אנחנו מתכננות לצמוח עם קבוצות הליגה ולתת מסגרת מסודרת לכל ילדה בכל גיל. הגענו לכתה ט', בשנה הבאה נגיע לכתה י' ונעלה עד כתה יב'. כרגע זה האופק שלנו". 

אז מי יכולות להצטרף למכבי, מתי ואיך?
"כל ילדה שאוהבת ספורט, כדורסל ומתחברת למכבי תל אביב, מוזמנת להצטרף", מזמינה שירי גולד, מנהלת המחלקה. "אנחנו מזמינות כל ילדה ונערה באיזור תל אביב לפנות אלינו דרך האתר, פייסבוק, אינסטגרם או הטיקטוק שלנו. להגיע לאימון ניסיון. יש לנו צוות מאמנות מדהים שישמח לקבל כל ילדה ויש לנו גם שחקניות שיודעות לקבל שחקניות חדשות לקבוצות. כל ילדה שמעוניינת להצטרף, פשוט מוזמנת להגיע. נחבק אותה ונקבל אותה באהבה". 



"הגעתי למכבי תל אביב אחרי ששירי גולד ואלון בן זקן החליטו להוציא את הפרויקט המדהים הזה לפועל ותוך פחות מארבע שנים אנחנו כבר עם 5 קבוצות ליגה (ה'-ט') וסניפים של בתי ספר לכדורסל (א'-ד') לבנות ברחבי העיר. אז אין ספק שהשמיים הם הגבול", מזכירה המאמנת אביה בן מרגי. "בעיניים שלי, בעוד חמש שנים יש לנו מחלקת נערות מפוארת, קבוצות ליגה ברמות הגבוהות ביותר שמתחרות על תארים וקבוצה בוגרת שמורכבת משחקניות שגדלו אצלנו במחלקה. מבחינתי, זה יהיה ההישג הכי גדול".

לסיכום, רצינו לברר עם יעל ליפוביץ, נציגת דור העתיד, איפה היא הייתה רוצה לראות את כדורסל הנערות במכבי בעוד חמש שנים ואיפה הייתה רוצה לראות את עצמה. "הייתי רוצה לראות את כדורסל הנשים במכבי מתפתח ומגיע להישגים משמעותיים, מגיע לרמות הכי גבוהות שאפשר בליגת הבוגרות", היא מרימה את הרף, ומדגישה: "כמובן שהייתי שמחה להיות באופן אישי חלק מזה".


מכבי פייסבוק מכבי פייסבוק מכבי פייסבוק מכבי אינטסגרם
איתנו

להיות מכביסט

מצטרפים למועדון האוהדים הרשמי ונשארים הכי קרובים שיש. תוכן בלעדי, כל העדכונים לפני כולם, הזמנות לאירועים ומלא הטבות ופעילויות צהובות במיוחד

הצטרפו עכשיו!
איתנו
הטבות מכביסט
הצטרפו למועדון מכביסט
×